میوههایی که جذب آهن را سریعتر میکنند
ما
طبق یک ذائقه قدیمی، سراغ مرکبات و میوههایی مثل لیموترش و نارنج میرویم
که باید گفت این اتفاق یک عادت غذایی به جاست، آن هم به این دلیل که در
مورد خوردن میوه همراه با وعدههای غذایی نمیتوان قانون کلی وضع کرد. چون
میوههایی هم هستند که خوردن آنها همراه با غذا نه تنها بد نیست بلکه به
جذب مواد معدنی موجود در غذا کمک میکند. این ویژگی به دلیل ویتامین C
بالای موجود در برخی میوههاست. همراهی ویتامین C با وعدههای اصلی، جذب
آهن، روی و کلسیم موجود در موادغذایی را بیشتر میکند. بنابراین لیمو،
نارنج و حتی پرتقال میوههایی هستند که خوردن آنها همراه با غذا نه تنها
بد نیست بلکه جذب آهن را بیشتر هم میکند. اما در مورد میوههای شیرین
داستان فرق میکند، از آنجا که این میوهها قند خون را بالا میبرند، توصیه
میشود بعد از غذا و معمولا بهعنوان میانوعده عصر یا صبحگاهی خورده
شوند چون این مواد به دلیل افزایش قند خون، در شما احساس سیری کامل ایجاد
میکنند، درحالیکه خوردن همین میوهها قبل از غذا بهعنوان دسر، سیری کاذب
ایجاد میکند و باعث کم اشتهایی میشود البته این کماشتهایی کاملا موقتی
است و شما ناچارید به فاصله کوتاهی و با خوردن غذای بیشتر آن را جبران
کنید.
حال که درباره زمان مناسب خوردن میوهها صحبت کردیم، خوب است چند نکتهای هم درباره آن بگوییم:
میوهها را با پوست بخورید
یک
سوال همیشگی در مورد میوهها این است که باید آنها را با پوست خورد یا
بدون پوست؟ اتفاقا خیلی از افراد به این بهانه که پوست میوهها میتواند
محل تجمع آلودگیها و حتی سموم ضدآفت باشد از خوردن پوست آنها خودداری
میکنند غافل از اینکه به این ترتیب خود را از دریافت منابع فیبر و ویتامین
زیادی محروم کردهاند. معمولا در پوست میوهها مقدار متراکمی فیبر و
ویتامین وجود دارد و این مقدار حتی گاهی بیشتر از مغز خود میوه است.
بهعنوان مثال مواد فیتوشیمیایی ضدسرطانی که در پوست سیب درختی وجود دارد
۷۸ درصد بیشتر از مغز این میوه است بنابراین کاملا واضح است که حذف پوست
میوهها ما را از دریافت بخش زیادی از خواص آنها محروم میکند. به همین
دلیل توصیه میشود میوهها را تا جایی که ممکن است با پوست بخورید مگر
اینکه دستگاه گوارش شما نسبت به هضم میوهها با پوست حساس باشد. البته
طبیعی است که برای خوردن میوهها با پوست باید از شستوشوی مناسب آنها
مطمئن باشیم.
روزانه، ۴ واحد میوه بخورید
میوهها بهعنوان یکی از
موادغذایی مورد نیاز بدن انسان نقش بسیار مهمی در سلامت ما ایفا میکنند.
بهطور کلی نیاز به خوردن میوه یکی از نیازهای اساسی ماست که نباید ساده و
بیتفاوت از کنار آن عبور کنیم. میوهها علاوه بر اینکه از خوراکیهایی
خوش طعم و خوش خوراک هستند بهعنوان منابع سرشار از ویتامین، فیبرها و
املاح معدنی مورد نیاز بدن هم به شمار میروند اما همانقدر که خوردن
میوهها مهم است بحث چگونگی خوردن، از نظر زمان و مقدار آنها هم مطرح است.
بدن ما روزانه باید بخش مشخصی از کالری مورد نیاز خود را از طریق میوهها
دریافت کند که معمولا این مقدار بسته به شرایط افراد و از فردی به فرد دیگر
متفاوت است. اما در یک نگاه کلی باید گفت بهطور متوسط یک فرد بالغ باید
روزانه دسته کم ۳ تا ۴ واحد از انواع میوهها مصرف کند تا نیاز بدنش به
املاح، فیبر و ویتامینهای موجود در آنها تامین شود. منظور از یک واحد
میوه هم بنابر قرارداد تعریف شده، مقدار میوهای است که از نظر حجم به
اندازه یک سیب متوسط باشد اما تنها مقدار و حجم میوهها مطرح نیست، برای
استفاده مناسب از این منابع سرشار از ویتامین باید به زمان و چگونگی خوردن
آنها هم دقت کرد.
میوه، بهترین میانوعده است
یک برنامه غذایی
متعادل از ۳ وعده غذایی اصلی و ۲ میان وعده در طول روز تشکیل شده است؛ اما
این وعدهها به تنهایی نه قادرند همه نیاز بدن به موادغذایی را تامین کنند
نه اینکه از احساس گرسنگی که خواه ناخواه در طول روز به آن دچار میشویم
جلوگیری کنند، بنابراین پای میانوعدهها بهعنوان یکی از منابع
تامینکننده مقدار کالری مورد نیاز روزانه ما به میان میآید. از آنجا که
میوهها شرایط یک میانوعده مناسب از نظر مقدار کالری، ویتامین و املاح
مورد نیاز بدن را دارند توصیه میشود بین وعدههای اصلی و بهعنوان بهترین
میانوعدهها در برنامه غذایی روزانه افراد جای بگیرند. سرعت جذب قند موجود
در میوهها بسیار پایین است، از همینرو فرآیند جذب این قند، بسیار کند
است و به آرامی در بدن انجام میگیرد بنابراین خوردن آنها بین وعدههای
اصلی غذا میتواند قند خون را در تمام ساعات روز در محدوده ثابتی نگه دارد
و در نتیجه از بروز احساس گرسنگی یا حتی سیری مفرط جلوگیری کند.